Fælles Medicinkort (FMK)

Opdaterede medicinoplysninger i sektorovergangene

Det Fælles Medicinkort (FMK) skal sikre, at borgere og relevante personer, som har borgeren i behandling, har adgang til korrekte og opdaterede medicinoplysninger. Medicineringsfejl er et problem i sundhedssektoren i dag. Mange medicineringsfejl opstår på grund af manglende overblik over patienternes samlede medicinering, specielt i overgangene mellem sektorerne f.eks. mellem sygehus og praktiserende læge.

Da mange borgere behandles flere forskellige steder, kan det være svært, at skabe sig et samlet overblik over den aktuelle og komplette medicinering. Det kan samtidig være svært for borgeren selv, at huske alle aktuelle lægemiddelordinationer og de konkrete handelsnavne på lægemidlerne. Det betyder, at behandleren let kan få forkerte eller mangelfulde oplysninger om medicineringen. De utilstrækkelige informationer om den aktuelle medicinering, kan føre til medicineringsfejl, der i værste fald kan skade borgeren.

Sådan bruges FMK

Læger, sygeplejersker, tandlæger mv. kan tilgå FMK, enten gennem eget system (elektronisk patientjournal, elektronisk omsorgsjournal, praksissystem mv.) eller via www.sundhed.dk og www.FMK-online.dk. De lokale systemer har udviklet en integration til FMK, hvilket betyder, at de sundhedsfaglige kan se, hvilken medicin, der er registreret for borgeren direkte igennem det lokale system. Herudover kan lægen tilføje, ændre og fjerne (seponere) lægemiddelordinationer, så FMK til stadighed afspejler borgerens aktuelle medicinering. Opdateringen forudsætter at læger og andre relevante brugere løbende opdaterer FMK, når der ændres i borgerens medicinering. Når registreringen er foretaget i den lokale integration af FMK, vil medicinoplysningerne efterfølgende blive synkroniseret med det centrale FMK. Derved er de oplysninger, som brugerne har registreret altid til rådighed for relevante behandlere.

I Region Midtjylland er der nedsat en tværsektoriel FMK-styregruppe, som har til opgave at koordinere implementeringsprocessen på tværs af sektorer. 

Tværsektoriel FMK-styregruppe

Implementering af FMK

I Region Midtjylland er der nedsat en tværsektoriel FMK-styregruppe med repræsentanter fra hospitaler, kommuner, almen praksis, speciallægepraksis og apoteker. 

Den tværsektorielle FMK-styregruppe blev nedsat i forbindelse med både den tekniske og organisatoriske implementering af FMK i 2014. FMK-styregruppen har været koordinerende i forhold til uhensigtsmæssigheder i brugen af FMK på tværs af sektorer.

Hensigtsmæssig brug fremadrettet

Implementeringen er nu så langt, at fokus fremadrettet vil være på at sikre korrekt og tilstrækkelig anvendelse af FMK i det tværsektorielle perspektiv. 
FMK-styregruppen har således til opgave at være koordinerende i forhold til løsninger, der sikrer hensigtsmæssig brug af FMK på hospitaler, i kommuner og på praksisområdet (dvs. almen praksis, praktiserende speciallæger og private apoteker). Samt at følge op på aftaler mellem hospitalerne og praksisområdet med henblik på at øge ajourføringsgraden og sikre korrekt anvendelse af FMK, og bidraget til fortsat udvikling af FMK gennem forslag til initiativer til nationale fora.

Dosisdispenseringskortet

Fra 2020 introduceres dosisdispenseringskortet som en ny funktionalitet i FMK. I forbindelse med implementeringen af dosisdispenseringskortet bidrager Den Tværsektorielle FMK-styregruppe med at afdække fornuftige og hensigstmæssige arbejdsgange og brug af dosisdispensering mellem aktørerne (almen praksis, ambulatorierne, apotekerne og kommunerne).

Se kommissorium for styregruppen

Vejledninger fra Sundhedsdatastyrelsen

Sundhedsdatastyrelsen har udarbejdet flere vejledninger om korrekt anvendelse af FMK til sundhedsprofessionelle i praksissektoren, på et sygehus, i hjemmeplejen eller andre steder, hvor borgere behandles med medicin.

Opgateret udgave af vejledninger vedr. FMK findes på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside:
FMK for sundhedsprofessionelle.

Kontakt os

Spørgsmål?

Ved spørgsmål om det tværsektorielle samarbejde om FMK i Region Midtjylland er det muligt at rette henvendelse til de regionale projektledere:

Steen Vestergaard-Madsen

Chefkonsulent, Koncern Kvalitet
Telefon: 21 49 30 47
Mail: Steen.Vestergaard-Madsen@stab.rm.dk

Helle Møller

FMK-ansvarlig, Patientjournal Produkter
Telefon: 20 23 47 55
Mail: helle.moeller@stab.rm.dk