Møder og referater
Se møder og referater fra sundhedsstyregruppen
til
mødet i
den 21. oktober 2020 kl. 08:00
i Videomøde - meet.rm05@rooms.rm.dk
Pkt. | Tekst |
1 | Status på håndtering af COVID-19 |
1. Status på håndtering af COVID-19
Formandskabet indstiller,
at | Sundhedsstyregruppens medlemmer giver en gensidig orientering på samarbejdet om og status på håndtering af COVID-19. |
Sagsfremstilling
På mødet gennemgås:
- Status på overordnet regionalt niveau v. Pernille Blach Hansen
- Status fra klyngerne v. en repræsentant fra hver klynge
- Status fra PLOM v. Henrik Kise
- Status på revision af fælles forståelsespapir om udskrivelser ifm COVID-19
Der pågår i regi af arbejdsgruppen fortsat drøftelser om revision af forståelsespapiret. Det sendes hurtigst muligt til skriftlig godkendelse i Sundhedsstyregruppen.
- Godkendelse af referat fra ekstraordinært møde i Sundhedsstyregruppen 1. oktober 2020
- Eventuelt.
Beslutning
Der er løbende en let stigning i antal smittede pr. dag, og positivprocenten er nu steget til 1,6. Incidensen i Region Midtjylland er aktuelt 60/100.000. Der ses også en let stigning i antal indlagte inkl. på intensiv og i respirator.
Der er pt. tilstrækkelig analysekapacitet og ingen ventetid på test. Kommuner er startet op med systematisk test i denne uge. I dag forventes ny retningslinje fra Sundhedsstyrelsen, hvoraf det fremgår, at 1) borgere med milde symptomer kan booke tid til test direkte på coronaproever.dk og ikke længere skal henvises via egen læge, 2) der mhp at understøtte en normalisering af almen praksis etableres et testspor, hvor egen læge kan henvise borgere til test samme dag med svar efterfølgende dag, så egen læge kan se patienten i praksis dagen efter, 3) når egen læge vurderer behov for klinisk vurdering samme dag, kan der henvises til regionale vurderingsklinikker ved akuthospitalerne, 4) nære kontakter fremover skal kontakte Styrelsen for Patientsikkerheds coronaopsporing (og ikke længere egen læge) og få lavet to rekvisitioner til test - nære kontakter sikres test også i en situation med mangel på testkapacitet, 4) der uændret via egen læge rekvireres testbil til immobile borgere.
Horsensklyngen: der er roligt på hospitalet, nyt testtelt kom op at køre i uge 42.
Midtklyngen: høj incidens i Silkeborg og Skive kommuner, og Viborg Kommune er lige kommet under 20. Silkeborg har smitte blandt medarbejdere på botilbud og oplevet udfordring med svar på test af beboere, da mange beboere ikke har nemid. Smitten meget spredt. HE Midt oplever øget pres på systemet og melder, at øvrig elektiv aktivitet begynder at kunne blive påvirket.
Randersklyngen: der er roligt i kommunerne, smitten er spredt, RH Randers sender dagligt tal til klyngekommunerne på antal indlagte/covid-smittede fra de enkelte kommuner.
Inspireret af dette laver regionen et bud på meningsfyldte data til alle kommuner på antal indlagte / indlagte med COVID fra de enkelte kommuner og vender tilbage til Sundhedsstyregruppen.
Vestklyngen: har været i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed om den aktuelle bekymringsgrænse ved en incidens på 20. Kommunerne er bekymrede for konsekvensen af eventuelle langvarige besøgsrestriktioner på plejehjem. I første omgang afventes resultat af kommunernes systematiske test af medarbejdere på plejehjem, før Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer bekymringsgrænse/besøgsrestriktioner. Fra kommunal side blev nævnt ønske om at overveje systematisk test af medarbejdere på kommunale sociale institutioner.
Aarhusklyngen: der er smittede på 4 plejehjem og 1 botilbud, og der er indført besøgsrestriktioner på alle plejehjem, smitten er spredt i hele byen og flere aldersgrupper. Kommunen er igang med test af medarbejdere i 6 ugers rul, evt. overgang til 2 ugers rul vil være meget ressourcekrævende. AUH oplever øget pres på indlagte med COVID samt meget høj aktivitet på det medicinske og kirurgiske område.
PLO-M ser frem til ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen i dag, da det vil lette presset på telefonkontakt til almen praksis og give mulighed for at få testet patienter hurtigt, så de kan ses af egen læge næste dag ved behov for klinisk vurdering. Ift. vaccinationer mod influenza og pneumokok så har interessen været stor, men vacciner er nu i restordre, og der er borgere i risikogrupperne der fortsat ikke er vaccinerede. PLO-C arbejderer på nationalt niveau på mulighed for at sikre vacciner fra apoteker og private vaccinationscentre, så praktiserende læger kan vaccinere borgere i risikogrupper, der ønsker det.
Der pågår i regi af arbejdsgruppen fortsat drøftelser om revision af fælles forståelsespapir om udskrivelser ifm. COVID-19. Det sendes hurtigst muligt til skriftlig godkendelse i Sundhedsstyregruppen.
Referat fra møde i Sundhedsstyregruppen 1. oktober 2020 er godkendt.
Under eventuelt orienterede Aarhusklyngen om, at der på afdeling for ældresygdomme på AUH samt i psykiatrien ses flere svært syge ældre samt gerontopsykiatriske patienter. Der igangsættes et arbejde med at undersøge evt. sammenhæng til et mere isoleret liv under COVID samt sværere adgang til at komme til læge.
Kontakt os
Sundhedsaftalesekretariatet
Hvis du ønsker oplysninger om sundhedsaftalen 2019-2023.
Kontakt kommunerne
Find kontaktoplysninger til kommunerne i Region Midtjylland (om hvad fx.??)
Sundhedsklynger
Kontakt sundhedsklyngerne direkte (om hvad? for lige at adskille hvornår man skal kontakte sekretariatet)