Se møder og referater fra sundhedsstyregruppen

Abonnér
Referat
til
mødet i Sundhedsstyregruppen
den 16. august 2018 kl. 13:30
i Regionshuset Viborg, Konference 1

 


Sagnr.: 1-30-72-228-12

1. Igangsættelse af tværsektoriel arbejdsgruppe vedr. kompetenceudvikling inden for stomiområdet

Administrationen indstiller,

at igangsættelse af og kommissorium for arbejdsgruppe vedr. stomiområdet godkendes

Sagsfremstilling

 

Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland er på nuværende tidspunkt i gang med at udarbejde et tværsektorielt udbud af stomiprodukter i samarbejde med kommunerne i Region Midtjylland samt Region Syddanmark og kommunerne i Region Syddanmark. Udbuddet er et af Danmarks første piloter og udspringer af et projekt ("Stomiprojekt – med borgeren i centrum") sammen med Region Syddanmark samt Aarhus og Odense kommuner. Som forarbejde til udbudsprocessen blev der i 2017  gennemført en analyse for at afdække stomiområdet; herunder forbedringspotentialer.

 

Det er svært at estimere præcist hvor mange stomiopererede, der er i Danmark, da der ikke findes entydige officielle tal på, hvor mange stomiopererede der er, og tallene varierer fra ca. 10.000 til 17.000 på landsplan. Der kommer ca. 3.500 nye stomiopererede årligt, hvoraf 30-50 % er midlertidige. Det vurderes, at ca. 1/4 af alle stomiopererede i Danmark bor i Region Midtjylland.

 

Opgaven i relation til stomioperede er for hospitalerne ud over at behandle og operere, at have den indledende oplæring i produktanvendelse samt at tale med borgeren om livet med stomi. Det er hospitalerne, der giver den faglige anbefaling omkring produktvalg. Herudover har regionen et stomiambulatorium, som borgerne kan henvende sig til, hvis de oplever problemer.

 

For kommunerne består opgaven i relation til stomiopererede i at visitere produkter og i nogle tilfælde at finde alternativer til de produkter, som hospitalet har anbefalet. Vælges der alternative produkter til hospitalets anbefaling skyldes det ofte, at kommunen har et andet produktsortiment. Hjemmeplejen har endvidere en vigtig rolle i forhold til at blive opmærksomme på eventuelle problemer med stomi hos borgerne.

 

Kendetegnende for stomiopererede er, at de oplever stomi som et tabu, og for mange er det at få stomi forbundet med en periode med sorg og depression. Stomiopererede forventer en vis gene ved det at få stomi og har begrænset viden om, hvad der kan forventes af gener. Det resulterer i, at mange stomiopererede ikke går til deres læge med gener og mange accepterer for mange unødige gener. Generne kan dog ofte afhjælpes med korrekt produktmatch og anvendelse. Der er således et stort potentiale for at forbedre livskvaliteten hos denne gruppe borgere.

 

Analysen resulterede i, at der laves et tværsektorielt udbud, som forventes at blive offentliggjort i Q2 2019. Endvidere har analysen belyst en række problemstillinger og forbedringspotentialer i det tværsektorielle felt. Der er identificeret forbedringspotentialer, som kan håndteres på forskellig vis:

  • Forbedringspotentialer, der kan håndteres udbudsteknisk
  • Forbedringspotentialer, der kan håndteres med et stærkere, tværsektorielt samarbejde
  • Forbedringspotentialer, der kan håndteres i et samspil mellem udbud og det tværsektorielle samarbejde.

 

Set i sammenhæng med udbuddet er det derfor vurderingen, at der med fordel kan igangsættes et arbejde, som skal komme med konkrete forslag til forbedringer i samarbejdet om stomiopererede.   

 

Det foreslås derfor, at der nedsættes en ad hoc arbejdsgruppe, der skal undersøge anbefalingerne i analyserapporten nærmere. Der er vedlagt et udkast til kommissorium for arbejdsgruppen.

 

Konkret peger analysen i stomiprojektet på følgende konkrete forbedringspotentialer:

  • En god start på livet med stomi: større fokus på den svære tid efter udskrivelse fra hospital
  • Korrekt produktmatch og anvendelse: det rigtige produktmatch kan ændre sig over tid, hvorfor der skal være bedre forudsætning for livslang tilpasning
  • Minimere og lette overgange: ensartet sortiment og potentiale i fælles standarder i forbindelse med visitation, fremskudt visitation
  • Øget samarbejde
  • Mere viden om stomi: kompetenceudvikling, særligt i den kommunale hjemmepleje og på hospitalsafdelinger, der ikke er stomispecialiserede. Også kursus til nyoperede stomister efterspørges.

 

Analysen er vedhæftet som bilag. 

 

Beslutning

Indstilling godkendt med bemærkning om, at den regionale medformand ikke nødvendigvis bliver en direktør.

Tilbage til toppen