Sundhedsstyregruppen 05. maj 2022 (Tillægsdagsorden)
til
mødet i
den 5. maj 2022 kl. 14:00
i Videomøde - meet.rm06@rooms.rm.dk
Pkt. | Tekst |
1 | Tværsektoriel audit på det akutte område |
1. Tværsektoriel audit på det akutte område
Formandskabet indstiller,
at | Sundhedsstyregruppen orienteres om resultaterne af den tværsektorielle audit på det akutte område. |
at | Sundhedsstyregruppen bakker op om, at de enkelte klynger arbejder videre med de potentialer, de ser lokalt. |
at | Sundhedsstyregruppen drøfter, om auditresultaterne giver anledning til fælles indsatser/opmærksomheder. |
at | Sundhedsstyregruppen på næste møde følger op på de lokale og evt. fælles indsatser/opmærksomheder, som auditten har givet anledning til. |
Sagsfremstilling
På baggrund af at der er sket en stigning i unikke patientforløb i akutmodtagelserne i Region Midtjylland besluttede regionens koncernledelse i december 2021, at der i starten af 2022 skulle gennemføres en audit på regionens akutmodtagelser. Auditten skulle læne sig op ad gode erfaringer fra Region Nordjylland, som har gennemført tværsektorielle audits via klyngerne.
Formålet med den tværsektorielle audit i de Midtjyske klynger har været:
1) at skabe læring og fælles forståelse af tværsektorielle arbejdsgange, 2) at involvere klinikere på tværs af sektorgrænser i at drøfte kvaliteten af målgruppens forløb, 3) at drøfte relevansen af besøget i akutmodtagelsen, 4) at identificere eventuelle forbedringsforslag.
Auditten er blevet afholdt på de enkelte hospitaler på forskellige datoer i perioden 25. februar 2022 – 25. marts 2022.
I alt er der blevet auditeret på 61 patientforløb og vedlagt som bilag er en fælles opsamling på auditresultaterne samt de enkelte klyngers auditrapporter.
Resultater/hovedkonklusioner
En af hovedkonklusionerne i den fælles opsamling er, at der er potentiale i at få udvidet/lavet faste aftaler omkring præhospitalets muligheder for at afslutte patienter i hjemmet eller evt. til kommunal sygepleje f.eks. når ambulancen er blevet bestilt af egen læge. Det skal bemærkes, at præhospitalet har rigtig meget fokus på dette område allerede. Blandt andet kan det nævnes, at præshospitalet har igangsat en prøvehandling af en ny type beredskab i form af enmandsbetjent præhospital visitationsenhed (PVE). PVE'en bemandes med én paramediciner, og ønsket er, at PVE vil bidrage til at forebygge unødvendige indlæggelser, sikre bedre visitation af patienter, hvor det er uklart, hvad patienten fejler samt sikre visitation til den korrekte transportform. På mødet vil Palle Juelsgaard, Lægefaglig Direktør i Præhsopitalet, fortælle mere om, hvordan præhospitalet arbejder med at forbedre præhospitalets muligheder for at afslutte patienter i hjemmet og hvilke overvejelser de gør sig i forbindelse hermed.
Nedenfor er opsummeret de øvrige hovedkonklusioner i den fælles opsamling:
- Kontakten til akutmodtagelsen vurderes at have værdi for patienterne i 43 ud af 61 patientforløb. Modsat vurderes kontakten til akutafdelingen ikke at have værdi for patienterne i 18 patientforløb.
- I alt 15 ud af 61 patientforløb er af auditgrupperne vurderet til potentielt at kunne håndteres i primærsektor.
- I alt 10 ud af 61 patientforløb er af auditgrupperne vurderet til potentielt at kunne håndteres via subakut tid på hospitalet.
- Størstedelen af patienterne har haft kontakt til almen praksis/vagtlæge indenfor 5 timer op til indlæggelsen.
- Nogle klynger ser potentiale i at optimere brugen af subakutte tider
- Enkelte klynger vurderer, at nogle patientforløb vil kunne optimeres hvis vaglægerene havde haft større adgang til patienternes sundhedsinformation
- Enkelte klynger har fundet flere tilfælde hvor der har været mangelfuld kommunikation mellem hospital og kommune i forbindelse med udskrivelse. I pågældende klynger vurderes det derfor, at der er behov for øget opmærksomhed på udsendelse af udskrivelsesrapport.
Beslutning
Den fælles rapport og nedslag fra klyngerne peger på potentialer ift.:
- optimere brug af subakutte tider
- bedre kommunikation ifm. indlæggelse og udskrivelse
- bedre mulighed for at Præhospitalet kan afslutte patienter i hjemmet
- fokus på faglig vurdering af patienten inden indlæggelse (sygeplejefaglig og lægefaglig vurdering i primærsektor overvejet før der ringes 112)
- koordination ift. borgere der indlægges til afrusning.
RH Gødstrup har igangsat projekt ift. at vise relevante epj-data til samarbejdsparter i primærsektor. Resultater herfra præsenteres for Sundhedsstyregruppen, så snart det er muligt.
Audit viste, at de fleste akutte indlæggelser er nødvendige, men der er potentiale i at arbejde videre med mulighed for, at Præhospitalet afslutter i hjemmet samt behandling i eget hjem.
Præhospitalet har afprøvet en ny type beredskab i form af enmandsbetjent præhospital visitationsenhed (PVE) i områderne omkring Aarhusområdet og Gødstrup ift. bestlite B- og C-kørsler via 112. Foreløbige resultater peger på, at det i 36 % af tilfældene er lykkedes at lade borgeren blive i hjemmet, og i 53 % af tilfældene kan kørsler ændres fra ambulance til liggende transport, siddende transport eller egen transport, hvorved der frigives ambulancekapacitet til andre opgaver. Præhospitalet opforder til regionsdækkende samarbejdsaftaler om brug af kommunale akutteams til at understøtte, at indlæggelser kan undgås (se også dagsordenens punkt 6).
Præhospitalet har derudover igangsat prøvehandling i Horsensklyngen ift. at tilbyde egen læge, at Præhospitalet udfører fysisk besøg hos patienter, som egen læge overvejer at indlægge. Præhospitalet vurderer ved fysisk besøg, om patienten kan afsluttes i eget hjem eller henvises til andet tilbud end indlæggelse.
Alle klynger arbejder videre med afsæt i fund i audit.
På det fælles bord igangsættes der i regi af Sundhedsstyregruppen:
- arbejde med at optimere kommunikation ifm. indlæggelse og udskrivelse
- en arbejdsgruppe der kigger på muligheder for et tættere samarbejde mellem Præhospitalet og de kommunale akutteams; Palle Juelsgaard, Mette Andreassen og Jes Svenninggaard er foreløbigt udpeget til gruppen, og PLO-Midtjylland inviteres også til at deltage.