Arbejdsgruppen Om Hjælpemidler Og Behandlingsredskaber 21. juni 2024 (Referat)
til
mødet i
den 21. juni 2024 kl. 09:00
i Mødelokale C1, Regionshuset i Viborg
1. Mødedeltagere
Sagsfremstilling
- Louise Krarup Lyngsøe, teamleder i Viborg Kommune
- Signe Mygdal Jørgensen, chefsygeplejerske, Aarhus Universitetshospital
- Kristina Fleng Madsen, funktionsleder, Struer Kommune
- Lise Lotte Olsen, fagkoordinator, Aarhus Kommune
- Mona Svendsen, koordinator for hjælpemiddelområdet, Skanderborg Kommune
- Sidse Schrøder Krog, visitator og faglig koordinator, Norddjurs Kommune
- Hanne Sloth, ledende terapeut, Regionshospitalet Gødstrup
- Linda Romedahl, hjælpemiddelkonsulent, Hospitalsenhed Midt
- Lisbeth Buch Taudorf, ergoterapeut, Regionshospitalet Horsens
- Lone Aagaard, ledende terapeut, Regionshospitalet Randers
- Charlotte Jensen, AC-fuldmægtig, Sundhedsplanlægning
Beslutning
Der var afbud fra Lone Aagaard.
2. Produkter til transanal irrigation
Det indstilles,
at | det indstilles til Sundhedsstyregruppen, at revideret ansvarsdeling for produkter til TAI (transanal irrigation) godkendes. |
Sagsfremstilling
På mødet den 11. april 2024 i Arbejdsgruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber blev det aftalt, at produkter til TAI drøftes på gruppens kommende møde.
Charlotte Jensen har kontaktet de andre regioner for at høre, hvordan de definerer det behandlende og afhjælpende formål med produkter til TAI.
Region Syddanmark har ikke opdateret deres afklaringskatalog, men de betragter det midtjyske forslag som operativt og dækkende.
Region Hovedstaden definerer produkter til TAI som behandlingsredskaber ved behandling i eget hjem, hvor borgeren er i kontrol på hospitalet. Udlånes til midlertidigt eller varigt brug. Produkterne defineres som hjælpemidler, når borgere har en varig nedsat funktionsevne.
Charlotte giver en status på tilbagemelding fra de andre regioner på mødet.
Forslag til revideret ansvarsdeling for produkter til TAI:
Beskrivelse af produktet
Transanal irrigation er en teknik til tømning af tarmen.
Sammenhæng som produktet indgår i
Transanal irrigation anvendes ved dysfunktioner i tarmen.
Udstyr og tilbehør
Rektalkateter, kateterhåndtag, ballon og pumpe er eksempler på udstyr og tilbehør.
Udstyr og tilbehør, som er nært knyttet til og/eller nødvendigt at anvende sammen med behandlingsredskabet udleveres af den instans, som er ansvarlig for at udlevere behandlingsredskabet. Det er den ansvarlige instans, der vurderer hvilket udstyr og tilbehør, der er nødvendigt/nært tilknyttet.
Se Ankestyrelsens principafgørelse 44-18
om udstyr og tilbehør.
Det primære formål med anvendelsen
Produkter til transanal irrigation har ét formål i en sammenhæng og et andet formål i en anden sammenhæng. Der er foretaget en konkret vurdering af, hvad det primære formål med anvendelsen af produkter til transanal irrigation er i forskellige sammenhænge. Se vejledende ansvarsdeling.
I nogle tilfælde har produkter til transanal irrigation flere formål på samme tid i den samme sammenhæng. I disse sager skal der foretages en afvejning af behandlende-,
trænende- og afhjælpende formål, således det kan afklares hvilket formål, der er det primære, og hvilket formål der er det sekundære.
Se "Hjælp til fastlæggelse af det primære formål".
Afgørelser fra Ankestyrelsen og Styrelsen for Patientklager
Ankestyrelsen har ikke truffet en principafgørelse om dette produkt.
Ansvarsdeling
Produkter til transanal irrigation har et behandlende formål og betragtes som et behandlingsredskab i følgende sammenhænge:
- Når der er et lægefagligt behov for at anvende transanal irrigation til at tømme tarmen under indlæggelse.
- Når borger efter udskrivelse ikke kan komme af med afføringen.
Forslag til ny tekst:
Produkter til transanal irrigation har et afhjælpende formål og betragtes som et hjælpemiddel i følgende sammenhænge:
- Når borger kan komme af med afføring men ikke selv kan kontrollere, hvornår borgeren har afføring.
- Når alle behandlingsmuligheder før et kirurgisk indgreb (stomi) er udtømte.
En ændret ansvarsdeling skal godkendes af Sundhedsstyregruppen.
Beslutning
Signe Mygdal Jørgensen har tjekket udkast til ansvarsdeling med Klinik for Bækkenbundslidelser på AUH.
Arbejdsgruppen aftaler følgende ansvarsdeling:
Produkter til transanal irrigation har et behandlende formål og betragtes som et behandlingsredskab i følgende sammenhænge:
- Når borger ikke selvstændigt kan komme af med afføringen.
Produkter til transanal irrigation har et afhjælpende formål og betragtes som et hjælpemiddel i følgende sammenhænge:
- Når borger selvstændigt kan komme af med afføring men ikke selv kan kontrollere hvornår.
- Når udredningen er afsluttet, og alle behandlingsmuligheder før et kirurgisk indgreb er udtømte.
Charlotte Jensen kontakter Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Gødstrup for at få afdækket prisen på produkter til transanal irrigation samt hvor mange patienter, der forventes at skulle have produkter til transanal irrigation bevilget som et hjælpemiddel.
Når økonomien er afdækket anmodes Sundhedsstyregruppen om at godkende den ændrede ansvarsdeling.
Hvis Sundhedsstyregruppen godkender ansvarsdelingen, informerer Arbejdsgruppen Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Gødstrup om ændringerne.
3. Regimehjælpemidler og hjælpemidler til almen genoptræning
Det indstilles,
at | det drøftes, hvordan man kan undgå uhensigtsmæssige forløb, når en patient udskrives med et regimehjælpemiddel, og patienten efter regimeophør har behov for at anvende det samme produkt i forbindelse med et § 140 genoptræningsforløb (almen genoptræning). |
Sagsfremstilling
Punkt fra Sidse Schrøder Krog, Norddjurs Kommune.
Arbejdsgruppen om Hjælpemidler og behandlingsredskaber i Randers-klyngen har drøftet, hvad man kan gøre, når en patient udskrives med et regimehjælpemiddel, og patienten efter regimeophør har behov for at anvende det samme produkt i forbindelse med et § 140 genoptræningsforløb (almen genoptræning). Hospitalet udleverer regimehjælpemidler, mens kommunerne udleverer § 140-hjælpemidler jf. Afgrænsningscirkulæret (Afgrænsningscirkulæret (retsinformation.dk) ).
Er det muligt at undgå uhensigtsmæssige forløb, hvor patienten ikke skal skifte produkt, selvom produktet udleveres og anvendes efter forskellige paragraffer?
Følgende fremgår af vores værdier for det tværsektorielle samarbejde om hjælpemidler og behandlingsredskaber: ”Ansvarsdelingen i Afklaringskataloget bygger på et princip om sammenhængende patientforløb. Det betyder, at der skal være så gnidningsfrie ”overleveringsforretninger” som muligt”. afklaringskatalog.rm.dk/sundhedsaftalen-og-vaerdier-for-samarbejdet/vaerdier-for-samarbejdet
Situationen er ikke beskrevet i flowdiagrammet: afklaringskatalog.rm.dk/ansvar-flowdiagram
Beslutning
Sagen blev drøftet. Hospitalerne har forskellig praksis for, hvor hurtigt de hjemkalder et regimehjælpemiddel.
Arbejdsgruppen er enig om, at den afventer udfaldet af Strukturkommissionens arbejde og opfordrer klyngerne til at aftale, hvordan de vil håndtere udfordringen lokalt.
Arbejdsgruppen henviser i øvrigt til vores værdier for det tværsektorielle samarbejde om hjælpemidler og behandlingsredskaber: "Ansvarsdelingen i Afklaringskataloget bygger på et princip om sammenhængende patientforløb. Det betyder, at der skal være så gnidningsfrie "overleveringsforretninger" som muligt" afklaringskatalog.rm.dk/sundhedsaftalen-og-vaerdier-for-samarbejdet/vaerdier-for-samarbejdet .
4. Kompressionsmaske
Det indstilles,
at | det afklares, om det primære formål med en kompressionsmaske er behandlende eller afhjælpende. |
at | det afklares, om kompressionsmasker og kompression til genitalier kan indarbejdes i afklaringskataloget. |
Sagsfremstilling
Punkt fra Linda Romedahl, Hospitalsenhed Midt.
En patient har under en indlæggelse på Regionshospitalet Gødstrup fået vurderet, at patienten har behov for en kompressionsmaske. Patientens hjemhospital er Hospitalsenhed Midt, og Hospitalsenhed Midt har udleveret kompressionsmasken som et behandlingsredskab. Regionshospitalet Gødstrup vurderer, at kompressionsmasken har til formål at fjerne overskydende væske omkring hals og ansigt, advs. at afhjælpe en kronisk tilstand.
Regionshospitalet Gødstrup har spurgt til, om kompressionsmasker og kompression til genitalier kan indarbejdes i afklaringskataloget og, at forskellen på ødem og lymfødem kommer til at fremgå. Konkret formulering kan drøftes på Arbejdsgruppens næste møde.
Kompressionsprodukter er beskrevet her: afklaringskatalog.rm.dk/kompressionsstroemper-aermer-og-handsker
Afklaringsudvalget har i en sag givet en vejledende udtalelse, hvoraf det fremgår, at kompressionsmasken er et behandlingsredskab:
Beslutning
Arbejdsgruppen drøftede, om kompressionsmasker og kompression til genitalier skal indarbejdes i Afklaringskataloget.
"Vejledningen om støtte til hjælpemidler og forbrugsgoder" indeholder ikke en beskrivelse af kompressionsmasker og kompression til genitalier.
Det blev aftalt, at Kristina Fleng Madsen udarbejder et udkast til en ansvarsdeling for kompressionsmasker, som drøftes på Arbejdsgruppens næste møde. Flertallet af medlemmerne af arbejdsgruppen vurderer, at det primære formål med kompressionsmasker er behandlende.
Hanne Sloth undersøger formålet med anvendelsen af kompression til genitalier til Arbejdsgruppens næste møde. Herefter udarbejdes en ansvarsdeling.
5. Udlevering af katetre fra andre afdelinger end Urinvejskirurgi
Det indstilles,
at | det drøftes, om de ikke-urinvejskirurgiske afdelinger kan udlevere produkter til katetre, når afdelingerne udskriver patienter, som har behov for kateter. |
Sagsfremstilling
Når patienter udskrives fra Urinvejskirurgi (Regionshospitalet Gødstrup og Aarhus Universitetshospital), udleverer hospitalet katetre i henhold til nedenstående:
- Patienter, som har fået anlagt et varigt kateter - hospitalet udleverer produkter i x dage, indtil borger modtager en bevilling i kommunen
- Patienter, som har fået anlagt et midlertidigt kateter – hospitalet udleverer produkter i den midlertidige periode. Regional Forsyning og Service leverer
- Patienter, som er under udredning – hospitalet udleverer produkter under udredning. Regional Forsyning og Service leverer
Når patienter udskrives fra andre sengeafdelinger, og de har behov for kateter, udskrives de ofte uden produkter. Arbejdsgruppen drøfter, om denne praksis kan ændres således, at de andre afdelinger udleverer produkter i henhold til ovenstående.
Beslutning
Når en patient er færdigbehandlet og har fået anlagt et kateter permanet på hospitalet, vil der i forbindelse med udskrivelsen blive ansøgt om katetre til borger som et hjælpemiddel hos kommunen. Kommunen sagsbehandler ansøgningen, og sagsbehandlingstiden vil være forskellig fra kommune til kommune.
For at sikre en god overgang er det aftalen, at hospitalet udleverer katetre svarende til forbruget de første dage. Der er usikkerhed om, hvorvidt der er aftalt et antal dage. Arbejdsgruppen anbefaler, at man lægger sig op af aftalen om stomi. Dette gælder for både borgere med og uden hjemmepleje. Formålet er at sikre en god overgang for borger.
Det blev aftalt, at regionen afdækker hospitalernes praksis for udlevering af katetre i forbindelse med udskrivning.
6. Status for udlevering af kompressionsstrømper
Det indstilles,
at | ansvaret for måltagning drøftes. |
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Social-, Bolig- og Ældreministeriet har sendt vedlagte svar til Sundhedssamarbejdsudvalget på den henvendelse, Sundhedssamarbejdsudvalget sendte den 16. oktber 2023 (vedlagt).
Holstebro Kommune har kontaktet Kristina Fleng Madsen (Struer Kommune). Det er uklart, om det er hospitalet eller kommunen, der har ansvaret for måltagning, efter principmeddelelsen blev offentliggjort.
Der står følgende i Afklaringskataloget (formuleringen er fra før principmeddelelsen): "Den sektor, der er ansvarlig for at udlevere kompressionsprodukter er ansvarlig for at tage mål til kompressionsprodukter. I sektorovergange kan sektorerne imellem med fordel udveksle de seneste målinger. I kommunerne kan det både være terapeuter, sygeplejersker eller leverandører af kompressionsprodukter, der er ansvarlige for at tage mål."
Arbejdsgruppen drøfter, hvem der har ansvaret for måltagning.
Norddjurs Kommune har rettet henvendelse til regionen og Regionshospitalet Randers om, at kommunen pr. 1. juni 2024 følger principmeddelelsen. Se bilag.
Beslutning
Arbejdsgruppen drøftede, hvem der skal tage mål til kompressionsstrømper, når hospitalet vurderer, at en patient har behov for kompressionsstrømper som et hjælpemiddel efter afsluttet lymfødembehandling. Den sektor, der er ansvarlig for at udlevere kompressionsstrømper, er også ansvarlig for at tage mål. I sektorovergange kan sektorerne imellem med fordel udveksle de seneste målinger uanset, hvem der er ansvarlig for udleveringen.
Der er forskellig praksis i klyngerne. Det er kun i Gødstrup-klyngen, at der opleves udfordringer i forhold til, om det er hospitalet eller kommunen, der har ansvaret for måltagning. Arbejdsgruppen opfordrer til, at Gødstrup-klyngen aftaler en procedure for måltagning. Hvis samarbejdet mellem sektorerne er udfordret, opfordrer Arbejdsgruppen til at løse dette i klyngesamarbejdet.
Vedrørende status for udlevering af kompressionsstrømper:
Arbejdsgruppen aftalte, at de kommunale repræsentanter til næste møde afdækker hvilke kommuner, der udleverer kompressionsstrømper i henhold til principmeddelelsen og hvilke kommuner, der udleverer kompressionsstrømper i henhold til gammel praksis. Følgende afdækkes:
- Udleverer kommunen i henhold til gammel praksis?
- Udleverer kommunen i henhold til principmeddelelse 20-22?
- Hvis ja:
- Hvilken informationsstrategi har I anvendt i forhold til borger, praktiserende læger og hospitalet?
- Hvilke erfaringer har I gjort jer i forbindelse med praksisændringen?
- Hvilke kriterier anvender I, når I vurderer, om der kan ydes støtte til kompressionsstrømper efter serviceloven §112
- Eventuelle bemærkninger, andre aftaler om udlevering mm.
Arbejdsgruppen er enig om, at svaret for Social-, Bolig- og Ældreministeriet ikke er anvendeligt. Det er en udfordring, at det ikke er afklaret, hvornår der kommer nye regler på området, og hvad reglerne vil indebære.
Bilag
7. Status for prøvehandling om udlevering af ortoser til børn med cerebral parese
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Louise Lyngsøe orienterer om prøvehandling om udlevering af ortoser til børn med cerebral parese.
Prøvehandlingen startede den 15. september 2023 og varer 1 år.
Sundhedsstyregruppen har godkendt, at prøvehandlingen forlænges til at vare året ud, således, at prøvehandlingen kører, mens den evalueres i efteråret.
DEFACTUM gennemfører interview med 5 familier med henblik på at evaluerer på familiernes oplevelse af prøvehandlingen.
Læs mere om prøvehandlingen her:
Prøvehandling om udlevering af ortoser til børn med cerebral parese - Sundhedsaftalen (rm.dk)
Beslutning
Louise Krarup Lyngsøe orienterede om prøvehandlingen. Familierne og medarbejderne giver udtryk for, at de er glade for prøvehandlingen.
Prøvehandlingen evalueres i efteråret 2024. Evalueringen omfatter familiernes og medarbejdernes oplevelse af prøvehandlingen, økonomien og afdækningsskemaerne. Prøvehandlingen forlænges således, at den kører videre, mens den evalueres, dvs. den fortsætter efter den 15. september 2024.
Stikprøver viser, at bandagisterne i nogle tilfælde tager højere priser end det, de vil opkræve kommunerne, hvis ortoserne blev udleveret som et hjælpemiddel. Der er ikke en indkøbsaftale på ortoser udleveret som behandlingsredskab, da der udarbejdes en henvisning til ortosebehandling, og borger selv vælger hvilken bandagist, der skal fremstille ortosen.
Link til de lokalgrupper, der er nedsat i forbindelse med prøvehandlingen: Lokalgrupper - Sundhedsaftalen (rm.dk)
8. Vejledende udtalelser fra Afklaringsudvalget
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Afklaringsudvalget har afgivet følgende vejledende udtalelser:
Sag om tyngdedyne:
Sag om ansigtsbandage:
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
9. Afgørelser fra Ankestyrelsen og Styrelsen for Patientklager til orientering (fast punkt)
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Arbejdsgruppen præsenteres for afgørelser fra Ankestyrelsen og Styrelsen for Patientklager, som er relevante for Afklaringskataloget og gruppens arbejde.
Beslutning
Horsens Kommune har modtaget 2 afgørelser fra Ankestyrelsen vedr. kompressionsmaskiner. Mona Svendsen sender afgørelserne til gruppen.
Struer Kommune orienterer om, at de tilbyder nogle borgere at afprøve en kompressionsmaskine, inden de selv anskaffer sig en kompressionsmaskine.
Arbejdsgruppen drøfter den seneste afgørelse på kompressionsmaskiner og undrer sig over, at det forhold, at borger er passiv, når de anvender kompressionsmaskinen, ikke bliver taget i betragtning ved vurdering af, om det kan være et hjælpemiddel. En ortose til anvendelse om natten er eksempelvis ikke et hjælpemiddel, da borger er passiv om natten.
10. Cases til Afklaringskataloget (fast punkt)
Det indstilles,
at | det afklares, om der er cases fra dagsordenen eller andre sager, der kan indarbejdes i Afklaringskataloget under relevante produkter. |
Sagsfremstilling
Gruppen drøfter, om der er cases fra dagsordenen eller andre sager, der kan indarbejdes i Afklaringskataloget under relevante produkter.
Beslutning
Der er ikke nye cases til Afklaringskataloget.
11. Næste møde
Det indstilles,
at | det aftales hvilke punkter, der skal behandles på næste møde. |
Sagsfremstilling
Det skal aftales hvilke punkter, der skal behandles på næste møde den 26. september.
Følgende punkter sættes på dagsordenen til næste møde:
- Evt. afklaringssager
- Evt. afgørelser fra Ankestyrelsen og Styrelsen for Patientklager
- Evt. cases til Afklaringskataloget
Beslutning
Følgende punkter behandles på næste møde:
- Ansvarsdeling for kompressionsmasker og kompression til genitalier
- Kommunernes praksis for udlevering af kompressionsstrømper
- Prøvehandling om udlevering af ortoser til børn med cerebral parese
12. Eventuelt
Det indstilles,
at | medlemmerne af arbejdsgruppen præsenterer punkter til eventuelt. |
Sagsfremstilling
Medlemmerne af arbejdsgruppen præsenterer punkter til eventuelt.
Beslutning
Der var ingen punkter under eventuelt.