Axon er et samarbejdsprojekt mellem Region Midtjylland og Herning Kommune, der giver kommunalt sundhedspersonale kigge-adgang til realtidsdata fra EPJ. Projektevalueringen viser, at Axon giver bedre udnyttelse af ressourcerne for sundhedspersonalet i kommune og region ved at minimere behovet for telefonkontakt mellem kommune og hospital for at udveksle sundhedsoplysninger om borgeren.
Axon kan udrulles direkte til de kommuner, der anvender Cura, men der skal gennemføres et mindre udviklingsprojekt, før kommuner, der anvender Nexus, kan tilgå Axon.
Beskrivelse af Axon
Axon er et samarbejdsprojekt mellem Region Midtjylland og Herning Kommune, der har til formål at give kommunal kigge-adgang til regionens elektroniske patientjournal (EPJ), så man fra kommunal side kan se relevante realtidsdata om borgerens forløb på hospitalet.
Axon betyder, at borgeren ikke bliver bærer af egne sundhedsoplysninger og sikrer bedre koordinering i behandlingen på tværs af sektorer, hvilket mindsker risikoen for fejl og øger patientsikkerheden. For kommuner og region sikrer Axon bedre udnyttelse af ressourcerne, idet borgerens relevante sundhedsoplysninger er lettere tilgængelige og reducerer således mængden af telefonopkald mellem kommune og region for at udveksle sundhedsinformation.
Adgangen til regionens EPJ, der er aktiv 120 timer bagud i tid (undtaget PN-medicin som er aktiv 48 timer bagud i tid), sker via en godkendt og sikker platform, der gør det muligt for kommunale sundhedspersoner at få indsigt i borgernes behandlingsforløb i regionen. Det gælder blandt andet oplysninger om medicinering, udskrivningsnotater og behandlingsplaner, som er nødvendige for, at kommunerne kan levere passende sundhedsydelser på et informeret grundlag.
Mere konkret er Axon udviklet som en webportal, der tilgås direkte fra kommunens EOJ-system. Axon fungerer dermed som et supplement til Medcoms udskrivningsmeddelelser.
Potentialet for Axon stopper ikke ved kommunal adgang til realtidsdata i EPJ. Der arbejdes på et pilotprojekt, der tillader hospitalets klinikere at få adgang til kommunens EOJ, hvilket forventes at styrke det sammenhængende patientforløb. Det vil danne grundlag for endnu bedre behandling og pleje af patienterne, når data bliver let tilgængelige for sundhedspersonalet på hospitalerne.
Baggrund
Velfærdsteknologi, digitalisering og datadeling er ét ud af tre prioriterede områder under Sundhedsaftalen 2024-2027. Den 1. december 2023 prioriterede Sundhedssamarbejdsudvalget i den forbindelse, at […] der i 2024 ses på muligheden for at udbrede erfaringer fra Axon-projektet […].
Projektevaluering og proces for adgang
Axon er afprøvet i et samarbejde mellem Regionshospitalet Gødstrup og Herning Kommune. Projektet er udrullet med succes i Herning Kommune og der skal nu arbejdes med i fællesskab at udrulle Axon til de øvrige kommuner i den midtjyske region, der er interesseret i adgang, jævnfør Sundhedssamarbejdsudvalgets prioritering fra 01/12/23.
Der er udarbejdet en effektmåling af projektet, der blandt andet viser en betydelig reduktion i antallet af telefonopkald mellem pilotkommune og –hospital. Evalueringen viser desuden, at opkaldene tager kortere tid og er mere fokuserede, fordi der foreligger et fælles informationsgrundlag via Axon. Slutteligt viser erfaringer fra projektet, at Axon resulterer i færre arbejdsforstyrrelser, hvilket øger kvaliteten og effektiviteten i arbejdet i såvel kommune som region.
For at få adgang til Axon, skal kommunen indgå en tilslutningsaftale med regionen og der skal laves rettighedsstyring. Herefter åbnes der for adgang.
Udover at være implementeret i Herning Kommune (pilotkommunen), arbejdes der også med udrulning i en anden kommune, der tidligt har tilkendegivet interesse for at få adgang. Det indstilles, at Sundhedsstyregruppen godkender, at der arbejdes videre med udrulning af Axon.
Hvad kan Axon, som Sundhedsjournalen ikke kan?
Sundhedsjournalen og Axon giver begge adgang til de samme typer data, men Axon skiller sig ud ved at tilbyde tidstro adgang og en målrettet visning af de mest relevante oplysninger.
Axon præsenterer realtidsdata direkte fra EPJ, hvilket sikrer øjeblikkelig adgang uden forsinkelse. Til sammenligning opdateres Sundhedsjournalen tre gange dagligt (morgen, middag og eftermiddag), hvilket skaber tidsforsinkelse imellem hvornår data dokumenteres i EPJ og hvornår de er tilgængelige i Sundhedsjournalen.
Udover at levere realtidsdata, er Axon specifikt udviklet til at understøtte sektorovergange ved at tilbyde klinisk personale i primærsektoren hurtig og nem adgang til relevante data fra hospitalet.
Med sin rollebaserede opsætning leverer Axon en skræddersyet og brugervenlig visning af de mest relevante oplysninger fra EPJ. Dette sikrer, at data præsenteres kontekstafhængigt, hvilket letter arbejdet og fremmer sammenhængende patientforløb.
Proces for udrulning samt udfordringer
Axon, der er udviklet af Systematic, kan tilgås direkte for de kommuner, der anvender Cura som elektronisk omsorgsjournal. I disse kommuner kan udrulning i princippet påbegyndes så snart der udtrykkes interesse for adgang. De kommuner, der anvender andre EOJ-systemer, fx Nexus, kan ikke tilgå Axon uden en tilpasning fra systemleverandørens side. I den midtjyske region anvender 7 kommuner Cura og 12 kommuner anvender Nexus.
Der udestår en afklaring med KMD, der leverer Nexus, om, hvad det vil koste at udvikle den "nøgle", der kan sikre adgang til Axon via Nexus. Det indstilles, at de kommuner, der anvender Nexus og som har interesse i at få adgang til Axon, sammen med IT og Digitalisering, Region Midtjylland, går i dialog med KMD i forhold til at afklare proces og økonomi for at give adgang til Axon via Nexus.