Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Faglig operationel gruppe Voksen-Somatik Gødstrup-klyngen
den 10. december 2024 kl. 12:30
i Bangs Have, Gimsinghovedvej 10, 7600 Struer

 


Sagnr.: 1-30-100-29-23

1. Godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsorden godkendes.

Sagsfremstilling

Punkter til evt.


Deltagere:

Lotte Junker, Struer kommune

Bodil Overgaard, RHG

Anne Ramsgaard, Herning kommune

Rikke te Pas, Holstebro kommune

Kirsten Vinter Løgsted, Ikast-Brande kommune

Per Nielsen Elb, Lemvig kommune

Anja Bach, Ringkøbing-Skjern kommune

Tina Holmgaard, Struer kommune

Lisbeth Gammelgaard Trans, Almen Praksis

Troels Niemann, RHG

Birgitte Egholm Jacobsen, RHG

Helle Videbæk, Struer kommune

Gunna Andersen, RHG

Beslutning

Godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

2. Samarbejde med Faglige arbejdsgrupper Gødstrup-klyngen. Kl. 12.30 – 13.30

Det indstilles,

at gruppen med udgangspunkt i oplæg fra de faglige arbejdsgrupper for Hjerterehabilitering og Palliation drøfter status fra gruppernes arbejde.

Sagsfremstilling

Som et led i en møderække er faglig arbejdsgrupper Hjerterehabilitering og Palliation i Gødstrup-klyngen inviteret til dialog med Faglig Operativ gruppe for Voksen Somatik. Arbejdsgrupperne giver en status med udgangspunkt i nedenstående.

  • Status på arbejdsgruppens arbejde og kommende udviklingstiltag
  • Hvad lykkes arbejdsgruppen godt med?
  • Er der noget, der udfordrer gruppen?
  • Samarbejde mellem Faglig Operativ Gruppe og arbejdsgruppen
  • Hvordan kan Faglig Operativ Gruppe understøtte arbejdsgruppens arbejde og fremdrift?


Beslutning

Faglig arbejdsgruppe Hjerterehabilitering.

Lone Bjerregaard sygeplejerske i Hjerteklinikken og Pia Møller, faglig koordinator Lemvig Kommune præsenterede arbejdet i gruppen.


Forløbsprogrammet danner rammen for samarbejdet, hvor der løbende arbejdes med:

  • at justere arbejdsgange
  • udvikle kompetencer hos sundhedspersonalet, der har ansvar for borgere med hjertesygdom.
  • erfaringsudveksling mellem kommunerne og hjerteklinikken
  • aftaler om nye prøvehandlinger.
  • fokus på borgerens behov – differentieret og individuel træning specielt til borgere med multisygdom
  • motivere borgerne til hjerterehabilitering, som en del af behandlingen
  • gennemgang af årsrapporten med fokus på kvalitetsudviklingstiltag
  • analyse af data på tværs af kommunerne.
  • implementering af digital forløbsguide i hjerteklinikken, hvor der indgår information om den kommunale genoptræning


Kommunal PRO er på vej, og der forventes en sammenkobling af data mellem Region og kommuner.


Der er et godt samarbejde i gruppen, man er lydhøre overfor hinanden og drager læring af hinandens erfaringer.


Organisatorisk har gruppen samme sekretariatsbetjening som faglig operativ gruppe, hvilket skaber et bindeled. Det betyder, at hvis der er behov for at løfte opgaver op på et højere niveau i systemet, kan Faglig operativ gruppe bidrage. Et eksempel på dette er, da forløbsprogrammet trængte til en revision


Der blev spurgt indtil mulige udfordringer.

  • Opstart af rygestop kursus. Det kræver at borgeren er motiveret. For nogle borgere kan det være en belastning at starte både hjerterehabilitering og rygestoptilbud på samme tid.
  • En del patienterne starter for sent til hjerterehabilitering, hvilket skyldes mangel på læger til at gennemføre den første samtale. Med det opdaterede forløbsprogram er der dog ændringer på vej, så borgeren fremover kan henvises direkte fra sengeafdelingen.
  • Flere borgere bør sendes direkte til hjerterehabilitering fra AUH i stedet for via RHG.
  • Indberetning af data har krævet ekstra kommunikation på tværs


Derudover blev der drøftet muligheder for anvendelse af digitale løsninger såsom virtuelle konsultationer. Borgeren møder fysisk til første samtale, mens de efterfølgende samtaler foregår telefonisk. I Lemvig kommune er der desuden udviklet et træningsprogram, så borgerne kan træne derhjemme. Det er dog en balancegang, da mange borgere gerne deltager i gruppeundervisning, som tilføjer en anden dimension. Der er desværre mange hjertepatienter, som udvikler en depression.


Forløbsprogrammet indeholder et afsnit om palliation og multisyge. Måske kunne det være en relevant temadrøftelse i denne gruppe.


Faglig Arbejdsgruppe for Palliation.

Sundhedsfaglig konsulent Else Katrine Pedersen, RKSK præsenterede arbejdet i gruppen.


Gruppen er bredt repræsenteret med deltagere fra RHG, kommunerne, almen praksis og hospice. Arbejdsgruppen er præget af høj grad af tillid. Gruppen har arbejdet med følgende områder.


Tidlig opsporing:

Der er fokus på tidlig opsporing og implementering af "overraskelsesspørgsmålet" – fx "Vil det overraske mig, hvis denne borger ikke er her om 6-9 måneder?". Spørgsmålet kan hjælpe med at vurdere, hvornår der skal skiftes fokus fra en rehabiliterende til en palliativ indsats.


EORTC:

Der arbejdes med implementering af EORTC (et værktøj til måling af livskvalitet), og hvordan informationen fra EORTC overleveres i overgange mellem sektorer. Et forskningsprojekt omkring udvidelse af EORTC-skemaet er på vej og med deltagelse fra flere kommuner i klyngen. Derudover er der en positiv forventning til, at Kommunal PRO (Patient Rapporterede Oplysninger) vil kunne understøtte arbejdet fremadrettet og gøre indsatsen mere effektiv. Der monitoreres løbende på antallet af EORTC-skemaet både i kommunalt og regionalt regi.


ACP-samtaler/ FBP- samtale:

Derudover er der fokus på Advance Care Planning (ACP)- samtalen, som nu kaldes FBP -samtalen som er Ønsker for Fremtidig Pleje og Behandling. Hvordan tales med borgeren om den sidste tid? og hvordan integreres det i sektorovergange herunder også samarbejde med almen praksis og hospice.

Endvidere er der arbejdet med:

  • Sorgstøtte til pårørende - vi lader os inspirere hinanden.
  • Erfaringsudveksling.
  • Kompetenceudvikling.
  • Erfaringer fra palliationsprojektet i Midtklyngen.


Kompetenceudvikling er grebet meget forskelligt an i kommunerne. I RKSK er der løbende afsat midler til AMU-kurser for hjælpere og assistenter. I RHG er der udbudt tværfaglig palliationsuddannelse, hvor flere afdelinger har deltaget.

Alle medarbejdere møder palliation i deres arbejde. Det er vigtigt at være nærværende og have store ører - det er netop, hvad borgeren ønsker sig. De sundhedsprofessionelle skal rustes til at være i rummet sammen med borgeren og lytte opmærksomt til, hvad der bliver sagt.


E-læringsmodul FBP- samtalen er netop sendt ud til hospitaler, kommuner og almen praksis, og der forventes at komme et tilsvarende på EORTC.


Indenrigsministeriet har netop offentliggjort data om andelen af borgere, der dør i eget hjem. Her ligger Gødstrup-klyngens kommuner flot i forhold til landsgennemsnittet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

3. Kompetenceudvikling – tværsektorielt samarbejde. Kl. 13.30 – 13.50

Det indstilles,

at gruppen drøfter strategi i forhold til det tværsektorielle samarbejde om kompetenceudvikling, herunder om der er behov for at igangsætte yderligere aktiviteter for at styrke indsatsen

Sagsfremstilling

For nuværende har Faglig operativ gruppe igangsat følgende:


1) Prøvehandling med samarbejde om kompetenceudvikling af kommunale akutsygeplejersker.


I relation hertil, har der været afholdt en proceduretræningsdag den 21. november. Indholdet på dagen var hands-on undervisning i udvalgte procedurer, som kommunerne, ifølge kvalitetsstandard for kommunale akutfunktioner, skal kunne udføre. Der var plads til 2 deltagere på kurset, men desværre kun 9 tilmeldte, med repræsentation fra Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Struer Kommune. Tilbagemeldinger fra dagen var meget positive og på den baggrund, arbejdes der på at arrangere et nyt kursus i 2025 med forventningen om flere deltagere. Vedhæftet er en artikel lavet med deltagere fra Ringkøbing-Skjern Kommune.


Drøftelse:

  • Er den manglende tilmelding til proceduretræningsdagen et udtryk for, at det ikke matcher behovet for kompetenceudvikling?
  • Skal målgruppen udvides til at omfatte andre end kommunale akutsygeplejersker?
  • Kan vi gøre andet for at kommunikere tilbuddet ud i de kommunale organisationerne?


Der er desuden iværksat mulighed for følgedage for kommunale akutsygeplejersker på udvalgte afdelinger i Gødstrup.


2) Sekretariatet for Faglig operativ gruppe, arbejder desuden med en prøvehandling vedrørende faglige webinarer. Webinarerne afholdes af sygeplejersker fra Gødstrup. Indholdet kan være opdatering af faglig viden eller relevante procedurer indenfor en eller flere specialer. Formålet er at kommunale sygeplejersker, på en nem måde, kan tilegne sig ny viden inden for relevante specialer. Oplægget er for nuværende et webinar af en times varighed med emnet: kemopumper. Prøvehandlingen er mellem Kræftafdelingen i Gødstrup og Struer Kommune og er aktuelt i planlægningsfasen.


3) Er der andre relevante indsatsområder, hvor kommuner og hospital med fordel kan samarbejde om kompetenceudvikling? Fx i relation til dagsordenen om mere behandling i borgerens nærområde.

Beslutning

Der er positive tilbagemeldinger på proceduredagen.


Behovene varierer fra kommune til kommune, og det afhænger af, hvad den enkelte kommune har valgt at prioritere. Flere kommuner udtrykker dog ønske om, at det kommer til at køre med fast kadence, og evt. udbydes mere bredt som eksempelvis til sygeplejersker på korttidspladser. En mulighed kunne være at åbne op for flere målgrupper og måske inddrage hospitalspersonale i fælles kurser. Der blev også nævnt terapeuter som en relevant målgruppe, der kunne drage nytte af tilbuddene.


Derudover vil der blive afprøvet afvikling af webinar med specifikke emner.


Konklusion.

Der er et ønske om, at der udbydes flere proceduretræningsdage samt udvidelse af målgruppen.

Kompetenceniveauet skal fastholdes.

Emnet vil blive fulgt op på ved næste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

4. Nationalt ledelsesprogram Kl. 13.50 – 14.00

Det indstilles,

at gruppen drøfter og afklarer potentielle emner og deltagere, der kan være relevante for det Nationale ledelsesprogram.

Sagsfremstilling

Klyngen har modtaget en henvendelse fra det nationale ledelsesprogram for LKT med orientering om den kommende indstillingsrunde af nye Lærings- og Kvalitetsteam (LKT) Hold 4, som starter 1.sept. 2025.


Et LKT består af fagpersoner og ledere, der sammen arbejder med at løfte kvaliteten på tværs af landet inden for et konkret område på sundhedsområdet

Formålet er at klæde ledere fra sundhedsområdet på til datainformeret ledelse af forbedringsarbejde på tværs af organisationer i regioner, kommuner og almen praksis med patient og borger i fokus.


Programmets ambition er at skabe en national ‘VI’ bevægelse på sundhedsområdet ved at:

  • Tværsektorielle/tværorganisatoriske borger/patientforløb bliver styrket og forbedret
  • Deltagerne opnår en større kapacitet til at lede forbedringer på tværs af sektorer og i egen organisation
  • Styrkelse af kompetencer og tilgang for i fællesskab at arbejde med fremtidens velfærdsudfordringer
  • Deltagerne bliver spydspidser for udbredelsen af en forbedringskultur, der skaber værdi for borgere/patienter og mere trivsel for personalet
  • Opmærksomhed på, at sundhed i bred forstand omfatter det fysiske, psykiske og sociale, det forebyggende og det sundhedsfremmende


Den Faglig Strategiske gruppe har bedt de operationelle grupper om at melde potentielle emner og deltagere, der kan være relevante for det nationale ledelsesprogram. Den overordnede ramme for emner er, at de skal ligge i relation til Sundhedsreformen.

Beslutning

Der blev drøftet følgende mulig emner:


Demensområdet:

Postdoc har haft møde med alle demenskoordinatorer, som har udtrykt ønske om at deltage i samtaler med både borgeren og hospitalet, da de kan fortsætte den videre støtte i kommunen. Der er et potentiale i at flytte indsatsen tættere på borgeren i kommunerne, og det forventes at vokse de kommende år. Det er en god idé at undersøge, om der kan foretages ændringer for at optimere dette samarbejde til gavn for borgeren.


Almen og specialiseret sygepleje:

Der er behov for afklaring af, hvad vi forstår som almen og specialiseret sygepleje, samt hvordan vores samarbejde skal struktureres i de nye snitflader. Kan denne gruppe indgå i arbejdet? Vi skal stå i spidsen for "det nye" – hvordan gør vi det sammen? Hvilket borgerforløb ønsker vi at skabe i fællesskab? Måske er det for tidligt at træffe beslutninger nu, da en lovgivning på sygeplejeområdet først kommer i 2026.


Udskrivelsesprocessen og snitflader:

Der er nye snitflader i udskrivelsesprocessen, som kræver øvelse – eksempelvis at sygehuset får råderet over nogle midlertidige pladser i kommunalt regi. Er vi klar til at træde ind i et fælles ledelsesrum, og hvad kræver denne virksomhedsoverdragelse? Skal der etableres fælles ledelse for at håndtere de nye udfordringer? Hvilken betydning har Axon – hvordan kan vi drage fordele af det?


Konklusion:

Følgende emner blev aftalt til nærmere afklaring, hvor kommunerne skal melde tilbage, om der er interesse for at deltage. Skriftlig tilbagemelding fra kommunerne senest 20.januar.

  • Demensområdet – Neurologisk afd. indgår
  • Udskrivelsesprocessen – nye snitflader
  • Midlertidige pladser – Regionen har behandlingsansvaret – Medicinsk afd.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

5. Opsamling på udviklingsarrangement i Gødstrupklyngen. 14.10 – 15.10

Sagsfremstilling

Som opfølgning på udviklingsarrangement i Gødstrupklyngen den 25. november, arbejdes der videre med punkter fra gruppearbejdet omkring den ledelsesmæssige opgave i Faglig operativ gruppe. Gruppen identificerede nedenstående punkter, som værende relevante for den ledelsesmæssige opgave i faglig operativ gruppe.


  • Skal gruppen have et mere strategisk fokus? Opmærksomhed på hvad gruppens opgave er i forhold til Faglig strategisk gruppe samt forretningsordenen for Faglig operativ gruppe.
  • Vi skal have mere fokus på populationsansvar og data
  • Vi skal have defineret fælles mål og retning
  • Vi vil gerne på studiebesøg hos hinanden på tværs af kommuner og hospital
  • Kan vi bruge 2025 til at drøfte det fælles udviklingsbillede samt prioritering af områder – hvad er vigtigst at vi løser først?
  • Hvad er det vi vil med denne gruppe? Rammen er givet ved forretningsordenen for Faglig operativ gruppe.
  • Hvad er det gode møde? Har vi den rette mødestruktur?
  • Skalering ud fra prøvehandlinger i igangsat i Faglig operativ gruppe
  • Fastholdelse af nuværende indsatser samt sikre fremdrift på det igangværende


På mødet skal Faglig operativ gruppe tage stilling til, hvorvidt gruppen ønsker at indarbejde nogle af ovenstående opmærksomhedspunkter i gruppens arbejde og planlagte møder i 2025. Er der evt. punkter, som skal prioriteres over andre?


Vedhæftet er materialet fra udviklingsarrangementet samt Forretningsorden for gruppen.


Beslutning

Gruppens opgaven er tydeligt beskrevet, men det opleves at det ofte kan være svært at blive tilstrækkelig konkret og dermed bliver det vanskeligt at følge op. Efter den nye organisering er gruppen blevet et ekstra led, mens den tidligere Fokusgruppe var tættere på klinisk praksis, håndterede opgaverne og dermed kunne implementere hurtigere. Der er nogle udfordringer med det strukturelle – gruppen sender ikke mange opgaver tilbage til den Faglig Strategiske gruppe.


For at skabe fremdrift og komme videre, kan det være nødvendigt at invitere fagfolk, der kan give den nødvendige indsigt på de konkrete områder. Der blev også drøftet, hvordan kan der arbejdes med løsninger, som er skalerbare. Skal gruppen være bedre til at sætte gang i initiativer/opgaver til arbejdsgrupperne. Det er gruppens opgave at facilitere dem som er tættere på driften.


Gruppen var enige om, at man skal blive bedre til at tage emner op på dagsorden, hvor der kan ske en udveksling af viden. Forslag til emner:


  • Den nationale demens strategi – besøge et demensafsnit + oplæg
  • Forebyggelsesområdet – hvor vil vi hen sammen?
  • Tværsektorielle ledelseskompetencer
  • Teknologi – hvordan integreres patient/pårørende i samarbejdet?
  • Kendskab til hinanden – besøg hos hinanden og hold oplæg for hinanden
  • Axon-indblik og Tele-KOL, som har været på dagsorden i Faglig Strategisk gruppe, kunne med fordel være startet i den Faglige Operative Gruppe Voksen Somatik.


Der skal være fokus på, hvad outcome af drøftelserne kan være.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

6. Dagsorden til næste møde 15.10. – 15.20

Det indstilles,

at gruppen drøfter og udvælger relevante punkter til dagsorden for det kommende møde.

Sagsfremstilling

For at styrke gruppens involvering i identificering og prioritering af dagsordenpunkter lægges op til en drøftelse af relevante emner til kommende møde. Drøftelsen skal også afklare, hvilke data eller materiale, der er nødvendige for de enkelte emner, samt hvem der kan bidrage med dette.

Beslutning

Udover de nævnte emner under punkt 5 blev følgende tilføjet.

  • Temadrøftelse af Sundhedsreformen med oplæg fra de forskellige perspektiver
  • Ældrereformen
  • Sundhedsfremme- og forebyggelse
  • Fælles rekruttering af personalet
  • Samarbejde med præhospitalet
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

7. Nationalt Lærings- og kvalitetsteam (LKT) sammenhængende Hoftebrudsforløb. Kl. 15.20 - 15.25

Det indstilles,

at gruppen tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Fra Region Midtjylland deltager Gødstrup- og Randersklyngen i det Nationale Lærings- og kvalitetsteam (LKT) sammenhængende Hoftebrudsforløb, som er startet i efteråret 2024.


Det overordnede formål med LKT er:


  • Mål 1:Borgere oplever gode, sammenhængende forløb efter hoftebrud

Indikator: Reduktion af genindlæggelser


  • Mål 2: Borgere med hoftebrud genvinder funktionsniveau som før bruddet

Indikator: Borgere med genvundet basismobilitet samt aktivitets- og deltagelsesniveau


  • Mål 3: Borgere med hoftebrud undgår øget sygdom efter brud

Indikator: Reduktion i 30-dages dødeligheden


Indsatsen fokuserer på overgangen fra hospitalet til kommunalt regi og den opfølgning der sker efterfølgende. De prioriterede indsatsområder er: ernæring, mobilisering, udskillelse og smerter. Der bygges videre på de allerede igangværende indsatser i klyngen.


Lokale forbedringsteam er etableret i alle kommuner og på hospitalet. Kick-off blev afholdt d. 20.nov, hvor alle forbedringsteams blev introduceret til LKT samt undervist i forbedringsmodellen. Der var mulighed for at påbegynde arbejdet i de lokale teams. Tovholdere har derudover deltaget i nationalt læringsseminar d. 26.nov.


Holstebro kommune og RHG deler projektledelsen.

Beslutning

Der blev kort orienteret om opstart af LKT.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

8. Opdateret udgave af triageringsmodel/-redskab - tværsektorielt samarbejde vedrørende opsporing og reaktion på truende karsygdom - skriftlig orientering

Det indstilles,

at gruppen tager orienteringen til efterretning, og sikrer videreformidling til relevante fagpersoner i egen organisation.  

Sagsfremstilling

Der er foretaget en opdatering af Guideline til kommunalt personale - triage af sår på underben og fødder. Vedhæftede udgave af 5. november 2024 erstatter således den gældende udgave af 17. august 2023.


Ændringerne i forhold til den gældende version består i hovedtræk af:


  • Justering af observationskriterierne (venstre kolonne i skemaet med grøn/gul/rød)
  • Fjernelse af sondringen kendt / ikke-kendt borger eller patient (denne sondring eksisterer ikke i den regionale retningslinje vedr. amputationsforebyggelse)
  • En mere direkte adgang for den kommunale sygepleje til at kontakte sårcentret mhp. at initiere udredning af borgere (dvs. uden forudgående henvisning fra praktiserende læge), hvor der er mistanke om en kritisk iskæmisk tilstand/amputationstruende karsygdom, jf. rød kategori
  • Der er indsat vejledende tidsgrænser i forhold til reaktionstiden mhp. at minimere forsinkelse i forløbet.


Den opdaterede udgave gøres desuden snarest tilgængelig via følgende link, hvor triageringsmodellen er placeret i tilknytning til Samarbejdsaftalen om Telemedicinsk Sårvurdering: Telemedicinsk sårvurdering - Sundhedsaftalen.

Beslutning

Orienteringen taget til efterretning.

Der blev spurgt indtil, hvordan information om kompetenceudvikling er sendt ud til kommunerne – sekretariatet undersøger det.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-29-23

9. Eventuelt Kl.15.25 - 15.30

Det indstilles,

at indkomne punkter drøftes.

Beslutning

Ingen bemærkninger.

Tilbage til toppen