Overlæge Liselotte Fisker og socialrådgiver Steen Højer deltog under dette punkt.
Behandlingsrådet har truffet beslutning om, at sensorer til patienter med Type 1 diabetes altid vil være behandlingsredskaber. Dette implementeres fuldt ud i Region Midtjylland i 2026, hvor regionen overtager de borgere, som hidtil har fået bevilget sensorer som hjælpemiddel.
Børn får allerede ordineret sensorer som behandlingsredskab.
Kommunerne vil fortsat skulle bevilge teststrimler, da borgerne har behov for at kunne måle blodsukkeret manuelt, når de har en sensor. Steno Diabetescenter anbefaler, at borgerne kan måle blodsukkeret op til 7 gange dagligt, hvis sensoren ikke fungerer, og til kontrolmål, hvis sensoren måler et højt eller lavt blodsukker.
Vi aftaler, at Steno i samarbejde med de andre laboratorier kommer med et oplæg til, hvor mange teststrimler, der er behov for, når man er ordineret en sensor. OBS at der er en udfordring med, hvor mange teststrimler der minimum kan leveres ift., at de har en holdbarhed på 3 måneder.
Arbejdsgruppen påpegede det uhensigtsmæssige i, at teststrimlerne bevilges af kommunerne, mens sensorerne ordineres af regionen. Det er ikke en sammenhængende indsats for borgerne, og det er administrativt tungt ift., at diabetesambulatorierne blot ordinerede det i sammenhæng med sensoren. Borgerne kan derefter selv bestille teststrimlerne på et webbestillingssystem og få dem leveret direkte.
Der er etableret en forsøgsordning om udlevering af sensorer til Type 2 patienter, der er i insulinbehandling, som starter i 2025.
Teksten i Afklaringskataloget om insulinpumper og sensorer er forældet. Signe Mygdal Jørgensen og Steno Diabetescenter samarbejder om at opdatere teksterne. De nye tekster behandles på næste møde i arbejdsgruppen.
En borger har spurgt, om borgere, som flytter på plejehjem, får frataget deres insulinpumper. Gruppen drøftede, at hvis borger ikke selv kan håndtere sin pumpe, giver det mening, at borgeren ikke skal have en insulinpumpe, da pumpen i så fald risikerer at gøre mere skade end gavn. Steno bekræfter, at det er praksis at ophøre med insulinpumpe, hvis man ikke selv kan håndtere den.
Besvarelse af gruppens spørgsmål:
Findes der en procedurebeskrivelse af anvendelsen/udskiftning af insulinpumpen, hvori det fremgår, hvilket tilbehør der følger med?
Svar: Insulinpumper er behandlingsredskaber, og regionen udleverer al tilbehør.
Følger der smerteplaster/afdækningsplaser, spritservietter med?
Svar: Ja.
Kan den eventuelle procedure skrives ind i Afklaringskataloget?
Svar: Teksten om insulinpumper opdateres, jf. ovenstående.
Vil det være muligt at advisere kommunerne (naturligvis med borgers samtykke), hvis borger får en insulinpumpe eller sensor udlevereret fra hospitalet – og samtidig få en beskrivelse af, om der forsat vil være behov for almindelige testmaterialer/tilbehør?"
Svar: Det giver god mening, at hospitalet adviserer kommunen, når en patient får ordineret en sensor. Ansøgsskemaet bør rettes til, hvilket gøres bilateralt mellem hospital og kommune. Steno Diabetescenter vil gerne drøfte med de andre diabetesambulatorier, om man kan ensrette ansøgningsskemaerne.
Fremadrettet forventes det, at alle patienter, som har en pumpe, også har en sensor.
Hvem skal udlevere "nødberedsskabs-strips” til borgere, der har fået udlevereret en sensor?
Svar: Kommunen udleverer teststrimler.